NATO-basen Norge – oppmarsjområde for neste storkrig?

Inspirerende møte på Litteraturhuset i Oslo 9. april

Prof. emeritus Jon Hellesnes: Den farlege norske serviliteten overfor USA

Foredraget kan leses i sin helhet her.

Lydopptak:

DSCN2640

Prof. emeritus Jon Hellesnes

Sammendrag:
En fullsatt sal (og vel så det) fikk først følge forfatter og filosof Jon Hellesnes på et dypdykk i vår nære historie. Norges avhengighetsforhold til USA ble lagt under lupen: Landet vårt blir militarisert uten noen konstitusjonell behandling eller skikkelige drøftelser i media. Dette har visse fellestrekk med militærkupp eller okkupasjon!

Ostebiten i rottefella
En ledende amerikansk offiser røpet en gang i et intervju på 80-tallet at et framtidig krigsteater skulle skyves lengst unna store NATO-land, oppover til Norge, og altså gjøre oss til slagmark. Vi er med andre ord som ostebiten i rottefella. Opplysningen vakte ingen reaksjon i politiske kretser eller i media. Konklusjon: Europa er et amerikansk protektorat og vasallstatene må bare akseptere føydalherrens befalinger.

Edward Snowdon har dokumentert at norsk etterretningssamarbeid og militære overvåkning av Russlands datasystemer har gjort Norge til én av de to viktigste etterretningspartnerne for USA. Lista er lang: Globus-II radaren i Vardø, etterretningsbasen ved Hønefoss, styrker på Værnes og etterhvert i Troms, Rygge blir en av NATOs flybaser for Europa, amerikanske kampfly stasjoneres fast i Nord-Norge.

Ny kald krig og aspekt-blindhet
En ny kald krig har utviklet seg de siste 4 årene. Men denne gangen mangler vi rasjonelle aktører på den ene siden – det gjør faren større. Den nye kalde krigen er kjennetegnet av at Vestmaktene ikke evner å se hvordan egen adferd er en provokasjon for motparten, såkalt aspekt-blindhet. Innlemmingen av tidligere østblokkland i NATO var starten. Rakettskjold, utplassering av tropper og mega-øvelser gir Russland opplevelsen av å være kringsatt. Anektdoten om apen i zoo i Paris ble brukt for å illustrere fenomenet: På utsiden av innhegningen hang et skilt med påskriften ”This animal is vicious; if attacked, it defends itself.”

Men dagens amerikanske politikere er ikke engang aspekt-blinde. De vet de provoserer, men ser atomopprustning og militarisering av Russlands nærområder som nødvendig for å nå sine mål. Folk tror på situasjonsbeskrivelsen, inkludert de i den norske regjering. Kontrasten til klartenkte politikere fra fortida er stor. Med alle sine feil og mangler var de ihvertfall realitets-orienterte.

Her i Norge er maktposisjonene i dag upåvirkelige og har rettslig immunitet. Eks: Libya – ingen norsk politiker har gitt uttrykk for anger eller skam for all den død og ødeleggelse norske bombefly bragte over landet. Et moralsk-psykologisk spesialtilfelle, i følge Hellesnes.

Aksept av NATOs atomvåpenstrategi
De «gamle» strategiske våpnene skulle avskrekke og hindre krig. Terskelen for bruk var høy. De nye taktiske våpnene er mye farligere, fordi terskelen for å ta dem i bruk er så mye lavere. Samtidig er kunsten å lage «nytale» à la Orwell perfeksjonert hos norske myndigheter. Etterretning for Pentagon, brudd med basepolitikken, lagring av materiell, enorme militærøvelser og modernisering av arsenalet blir presentert som «avspenning», «sikring av fred» og «normalisering». Og Jens Stoltenberg framstår som en mild psykiater for en nervesvak befolkning….

NATO er en amerikansk herketeknikk. Tid for folkereisning mot aggresjon!


Er det så farlig med Trident Juncture?

Lydopptak:

dscn26421-e1523814325824.jpeg

Leder i Stopp NATO, Steinar Eraker

Steinar Eraker, leder i Stopp NATOga oss svar på spørsmålet. Mega-øvelsen Trident Juncture 18 (TJ18) skal foregå på norsk, svensk og islandsk territorium i perioden 15.oktober til 7. november 2018. Ca. 35.000 soldater fra både NATO- og alliansefrie land som Sverige og Finland skal øve på et scenario der tropper og materiell skal forflyttes mot Østersjøen/Baltikum. Norske myndigheter ba om å få være vertsland. Styrkene kommer i land ved Fredrikstad, på Gardermoen, og i Møre og Romsdal/Trøndelag. Store transporter av materiell skjer allerede fra august av.

Hvorfor nå?
Det er den nye amerikansk doktrinen som skal prøves ut gjennom TJ18 (se/hør Hellesnes sitt foredrag). Bruk av taktiske atomvåpen er med i doktrinen, sannsynligvis også i TJ18. Norge sender med dette et signal til Russland: Vi er en  ikke-stabiliserende faktor som øker spenningen. Altså det motsatte av diplomati. Stormaktene står tett mot hverandre, jordas befolkning er et gissel for NATO. TJ18 representerer en militarisering vi skal venne oss til – la det ikke skje!

Norges rolle
Norge er en økonomisk stormakt med sitt Oljefond og er dessuten verdens største våpeneksportør målt pr. innbygger. I 2010 ble NATOs hovedkvarter for Arktis lagt til Bodø. Russland er omringet av fiendtlige militærbaser. Språkbruken i NATO er utilslørt: De kommer til Norge for å øve krig. Det er god grunn til å være bekymret for Trident Juncture!

Media
Norske medier er generelt pro NATO. Aldri et ord om at Vesten har brutt løfte overfor Russland om ikke å flytte NATOs grense østover. Aldri et ord om NATOs brudd på folkeretten. Russlands militærbudsjett utgjør 8% av NATOs og landet blir likevel framstilt som  truende. Vi må reise krav om å få balansert info. I det hele tatt  – mobilisere og vise motstand!


Aksjonsgruppe
En aksjonsgruppe mot TJ18 i Oslo ble etablert. 5 nye meldte seg på møtet. I alt er de nå 9 personer, men ser gjerne at flere melder seg!


Fra salen
Positive innspill fra bl.a LO Oslo, internasjonal avd. som lovte å stille med representant i akjsonsgruppa.

Ivar Frøsteth fra «Stopp militariseringa. Ingen amerikansk base på Værnes» orienterte om aktivitetene i Trondheim og så aksjonsgruppa i Oslo som en kjærkommen støttespiller.

En fredsgruppe på Blindern ga kr 2000 til aksjonen!

DSCN2643

Dagmar Sørbøe holdt et engasjert innlegg om det geopolitiske sjakkspillet og kampen om «Verdensøya», Eurasia.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..